De-radicalization Center

Pakistan is één van de brandhaarden in de wereld. In dit land runt een ex-collega van de politie Amsterdam al jaren aan diverse projecten op gebied van educatie, noodhulp en nu een nieuw initiatief dat radicalisering en criminalisering moet voorkomen. Met als thuishaven een Recovery Knowledge Center worden kinderen en jongeren bewust gemaakt van de mooie kanten van hun volk, land, cultuur en natuur. Daarnaast leren ze als komende generatie hun talenten te herkennen en gebruiken. Geen rekrutering en radicalisering maar bouwen aan een nieuwe generatie als recovery corps in eigen land.

Het is het concept van een vriendenlegioen als wapen in het voorkomen van radicalisering, daderschap en slachtofferschap. Een gewaagd avontuur om geradicaliseerde jongeren een alternatief te bieden. Een vriendenlegioen dat meewerkt aan het herstel van de vrede en de opbouw van hun land. Tijdens de activiteiten worden ze op een speelse manier getraind voor hun toekomstige taak en vak. Ze doen er kennis op om aan missies voor wederopbouw van hun eigen land mee te werken. Met trainingstechnieken afkomstig uit de wereld van outdoor en survival wordt jongeren geleerd te functioneren onder moeilijke omstandigheden. Nieuwe en innovatieve technieken en methodes voor wederopbouw worden verzameld en uitgeleerd op een manier die past bij het land of de omgeving waar de jongeren ingezet gaan worden. Voor geradicaliseerde jongeren is het contact maken met andere mensen vaak een probleem. Door gebruik te maken van dieren kan een deel van de spanning die direct contact met mensen geeft, worden weggenomen. Dieren helpen daarnaast jongeren hun verhaal te vertellen, helpen bij het maken van nieuw contacten, helpen bij het overwinnen van emoties en bewerkstelligen gedragsveranderingen. De dieren worden gebruikt als co-therapeut. Structuur, duidelijkheid, voorspelbaarheid, rust en ruimte zijn aspecten die in het werken met dieren onder andere aan de orde komen (Ferwerda, Rommers, Oosting, 2008).

De principes van het vriendenlegioen zijn in dit project omarmt en bieden kinderen en jongeren een alternatief op drie terreinen:

(1)  Hij vindt er nieuwe vriendschappen, hij bouwt er zijn netwerk op en hij leeft in solidariteit met zijn groepsgenoten;

(2)  Hij vindt er praktische voordelen, zoals mogelijkheden en kansen die hij nergens anders krijgt, het gebruik van faciliteiten, voertuigen, dieren en andere materiële voordelen;

(3) Hij levert een bijdrage aan de strijd voor zijn idealen.

Het proces van de-radicalisering valt uiteen in vier fases. 1. Werving en intake; 2. Training; 3. Begeleiding; 4. Inzet. Dit project richt zich op de eerste twee fases van de-radicalisering waarbij jongeren door beroepstraining, job creation en fair trade begeleid worden naar een nieuwe toekomst.

Het knowledge center wordt gebouwd op een geweldige plek midden in de overweldigende natuur in de provincie Punjab waar radicalisering snel toeneemt. Het bouwen, inrichten en de eerste kosten voor exploitatie is begroot op circa 40.000 euro. In december 2016 heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken besloten dit project samen met stichting Enjoy to Pay te financieren. Stichting Interhelp heeft zich ook aan dit project verbonden. Met de bouw is inmiddels gestart.

Kalar Kahar, Punjab Pakistan.  (natuurgebied waar De radicalization Center gebouwd wordt)

Tijdens het werkbezoek werd ook een bezoek gebracht aan het Mohammed Bin Naif Counseling & Care Center in Saoedi Arabië. Een Center waar veel voormalige foreign fighters opgevangen en gerehabiliteerd worden. Zij zullen partner worden in de expert groep.