Meisjesschool Chak 239

Project beschrijving

Chak 239 staat voor dorp Dhalowali, Tehsil Bhawana in het District Jhang. Op het moment van de aanvraag zaten er circa 60 meisjes op deze ‘school’. De school bestond feitelijk uit één kamer waarin de meisjes op dat moment geen les konden krijgen omdat het schooltje op instorten stond. Er waren geen bruikbare toiletten en de bestaande muren van het gebouw waren voor het overgrote deel omgevallen. Met dit initiatief is de realisatie van een basisschool gesteund in één van de armste en minst ontwikkelde gebieden van Pakistan. Inmiddels krijgen al bijna 290 meisjes in de leeftijd van 6 tot 14 jaar dagelijks onderwijs in het nieuwe gebouw.

Kennismaking met de school

In 2006 kreeg Inter Help de vraag om dit schooltje te helpen. Om te zien of het mogelijk was iets te doen aan de bizar slechte situatie waaronder zo´n 60 meisjes les kregen. De school had bijna geen muren en de meisjes zaten onder een boom in een temperatuur van 45 graden Celsius. Het enige klaslokaal dat nog overeind stond was in zeer slechte staat. Het dak was dusdanig slecht dat het op instorten stond en het gebouw dus niet meer veilig was om daarin les te geven.

Door het budget dat door donateurs hiervoor beschikbaar kwam kon in 2010 een prachtige school gebouwd worden. Het oude klaslokaal is gerenoveerd en het dak is compleet opnieuw gedaan. Er is nog een lokaal erbij gebouwd en hun daken werden op de dezelfde hoogte gebracht. Er is tussen en aan de voorzijde van de klaslokalen een veranda neergezet. Er zijn twee WC’s aan de achterzijde gebouwd met water en alle bijbehorende voorzieningen. Voor de watervoorziening is een put geboord en er zijn leidingen aangelegd voor een handpomp en een elektrische motor. De hele binnenplaats van de school is voorzien van bakstenen, zodat het in het regenseizoen geen modderpoel word op de binnenplaats. De binnenplaats werd ook meer dan een meter verhoogd om de afvoer van water beter te regelen.

In een recordtijd is het aantal leerlingen van 60 naar 289 gegroeid. Dat is een goed teken. We hebben van de overheid twee nieuwe leraressen voor de school gekregen. In de hele omgeving heb je geen school die zo goed is gebouwd. De ouders van de meisjes zijn zeer te spreken over de school. Ze hebben ons wel duizend keer bedankt…

In 2012 heeft Inter Help deze school weer bezocht. Ze staat er nog keurig bij en draait conform de opzet.